Op woensdag 11 januari j.l. bracht wethouder Gert Engelkens samen met een aantal betrokken ambtenaren een werkbezoek aan Arjan en Saskia van Erp op hun boerderij aan de Gereweg in Midwolda. Deze boerderij is een van de eerste woningen in Oldambt, waarvan het versterkingsproces is afgerond.

Schade, stutten en versterken
De boerderij is een karakteristiek pand en al jarenlang in handen van de familie van Erp. Zij runnen hier al een aantal generaties een bloeiend melkveebedrijf. Het pand had te maken met forse schade waarvoor schademeldingen zijn gedaan bij IMG. De schade was op een gegeven moment dusdanig dat de familie stutten heeft geplaatst. Versterking van de boerderij bleek nodig. Vanwege de veiligheid en de werkzaamheden hebben ze anderhalf jaar in een tijdelijke unit op het erf gewoond. In het voorjaar van 2022 is de versterking van het voorhuis opgeleverd en wonen ze weer in hun eigen woning. Zelf hebben ze de schuur en het tussendeel van de boerderij gesloopt en nieuw laten bouwen.

Op bezoek en een terugblik
Tijdens het bezoek werd duidelijk dat ze  terugkijken op een hectische periode. Onduidelijkheid over de versterking, discussie over de schadeafhandeling, gevoel van onveiligheid zorgden voor de nodige emotie en frustratie. De schade is nog steeds niet afgehandeld. Het juridische proces over het erkende bedrag en het verschil met hun contra-expertise met IMG loopt nog steeds. De familie is  blij met hun nieuwe schuur en versterkte woning. Tegelijk met de versterking hebben ze er voor gekozen hun woning te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. Via een ISDE-subsidie is geïnvesteerd in een warmtepomp en isolerende maatregelen. Hierdoor verbruiken ze voor de woning zelf nu geen gas meer. Ook is het schilderwerk van de woning gedaan met een bijdrage vanuit de subsidieregeling van de provincie voor onderhoud van karakteristieke panden.

Arjan van Erp: “De aanloop voor de versterking was erg moeizaam, ook om de juiste mensen te vinden en wegen te bewandelen. Maar uiteindelijk is dit door NCG goed opgepakt. Ook de samenwerking met de aannemer was heel positief. Er was ruimte voor maatwerk en om werkzaamheden te combineren. Zo hebben we het schilderwerk direct aansluitend aan de versterking uitgevoerd. Ook de afstemming tussen de aannemer van NCG en onze eigen aannemer voor de nieuwbouw van het tussendeel en de schuur verliep heel goed.

Gert Engelkens zegt over het bezoek: “Deze mensen hebben het heft zelf in handen genomen en ervoor gekozen om niet te wachten tot alle juridische procedures zijn afgerond. Het resultaat is mooi en het enthousiasme van de familie van Erp over hun veebedrijf spat er van af. Ik vind het ook fijn dat we als gemeente complimenten hebben gekregen voor onze bijdrage in het proces. Tegelijk is het heftig om te horen wat deze mensen allemaal hebben meegemaakt en de impact die dit heeft gehad, ook op hun kinderen. En nog schrijnender om te weten dat anderen wellicht minder goed in staat zijn om zelf het initiatief te nemen en vastlopen in juridische molens.

Blik op de toekomst
Arjan en Saskia wonen samen met hun kinderen sinds afgelopen najaar met veel plezier in hun vernieuwde woning. En kunnen zich weer focussen op de toekomst van hun prachtige bedrijf, met maar liefst 190 melkkoeien en 120 jongvee. Tijdens de rondleiding werd zelfs nog een kalfje geboren, een mooi teken! Afsluitend werd aan Arjen en Saskia nog gevraagd of zij nog tips hebben voor anderen. Zij gaven aan dat het hun heel erg geholpen heeft door zelf initiatief te pakken, te blijven doorvragen én doorvragen. En ook te kijken wat je zelf kunt doen, ook met andere subsidiemogelijkheden.

(Bron: website gemeente Oldambt)